donderdag 15 september 2022


Bescherm uw huisdieren goed tegen wormen!

Onze trouwe viervoeters zijn gevoelig voor wormen. In kleine aantallen zijn wormen bij onze honden en katten meestal niet heel schadelijk. Echter, in grotere aantallen kan een wormenbesmetting leiden tot ziekte en zelfs de dood veroorzaken.

Het is daarom erg belangrijk om uw hond of kat regelmatig te ontwormen, maar ook om te herkennen wanneer uw viervoeter last heeft van wormen.

Een worm besmetting herkennen:

Bij katten merken we meestal niet snel dat ze last hebben van wormen. Wanneer ze gewicht verliezen, braken, last hebben van diarree of irritatie bij de anus, een doffe vacht en een opgeblazen buik krijgen, kan dit wijzen op een zware besmetting. Bij honden zien we dezelfde symptomen.

Lintwormen veroorzaken vaak geen tot milde symptomen. Onze honden katten krijgen vooral veel last van jeuk bij de anus. De hond gaat dan dan 'sleetje rijden', dat wil zeggen dat hij met zijn achterste over de grond gaat schuiven. De kans is dan heel groot dat je hond last heeft van een lintworm. Bij katten zien we vaak het veelvuldig likken van de anaalstreek.

Een ernstige wormenplaag kan ons dier ernstig ziek maken. Ze krijgen last van bloedarmoede en het kan zelfs leiden tot sterfte.

Oorzaken:

Meestal krijgen onze viervoeters last van wormen door in contact te komen met de uitwerpselen van een besmet dier. Buitenkatten hebben daarom een grotere kans om geïnfecteerd te raken dan huiskatten.

Een andere oorzaak voor wormen is het eten of inslikken van tussengastheren. Helaas kunnen wormen in veel verschillende gastheren leven. Ze kunnen besmet raken door het eten van rauw vlees of besmette dieren, zoals slakken, vlooien of knaagdieren. Daarnaast kunnen poezen de parasieten doorgeven aan hun kittens via de moedermelk of zelfs tijdens de verzorging.

Vlooien kunnen veel verschillende bacteriën en parasieten overbrengen. Het is daarom belangrijk om uw dier vlooivrij te houden. Maar ook om uw hond of kat te ontwormen wanneer zij last hebben van vlooien.

Een zware wormbesmetting is gelukkig eenvoudig te voorkomen.Bijna alle kittens en puppy's zijn besmet met wormen en daarom is het belangrijk om ze op jonge leeftijd al te ontwormen. Om daarna te voorkomen dat ze last krijgen van een zware wormbesmetting is het aan te raden om ze regelmatig te blijven ontwormen.

Frequentie van ontwormen:

Puppy’s tot 6 maanden oud: Het is belangrijk om puppy’s in de eerste levensfase goed te ontwormen. Er wordt aangeraden om puppy’s te ontwormen op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd. Daarna moeten de pups maandelijks ontwormd worden tot ze de leeftijd bereikt hebben van 6 maanden. Daarna geldt de richtlijn om 4 keer per jaar te ontwormen. Honden die jagen of in een gebied leven waar de vossenlintworm voorkomt (Zuid-Limburg, Oost-Groningen, de Ardennen en delen van Duitsland), kunnen frequenter ontwormd worden als dat noodzakelijk is.

Kittens tot 6 maanden oud: Bij kittens wordt er geadviseerd om te ontwormen op 3, 5 en 7 weken leeftijd. Ook daarna geldt dat er maandelijks ontwormd moet worden tot ze de leeftijd van 6 maanden bereikt hebben. Bij volwassen katten geldt de richtlijn om 4 keer per jaar te ontwormen.

Voor het ontwormen verkopen wij onder andere ontwormingstabletten en ontwormingspasta van No Worm Pro van Emax. Emax is al 25 jaar de leverancier van dierenartsproducten voor de speciaalzaak.

No Worm heeft een assortiment met verschillende producten en is een merk van Emax. Emax is al 25 jaar de leverancier van dierenartsproducten voor de speciaalzaak.

De ontwormingstabletten zijn er voor speciaal voor puppy's en kittens en daarnaast ook voor de volwassen honden en katten. Het is een breedspectrum ontwormingsmiddel dat een scala aan wormsoorten dood. Door de vleessmaak is de tablet makkelijk toe te dienen.

Met de ontwormingspasta van No Worm kun je zowel de hond als de kat ontwormen. Pups en kittens kunnen hierdoor veilig ontwormd worden. De pasta is gemakkelijk te doseren met behulp van een klein doseerspuitje. Heeft u een kat waarbij het onmogelijk is om een pil toe te dienen, dan is de ontwormingspasta ideaal. Katten vinden vieze voetjes verschrikkelijk. Door de pasta op het voetje te smeren, zal de kat zijn voetje schoonlikken en krijgt zo toch de pasta binnen.

Overige preventie maatregelen:

Wanneer u uw hond en kat regelmatig ontwormt, doodt u bijna alle aanwezige volwassen wormen. Larven (jonge wormen) zijn minder gevoelig voor ontworming. Met ontwormen voorkomt u nooit 100% de kans op een wormbesmetting.

Gelukkig kunt u naast het ontwormen nog meer preventieve maatregelen nemen. Hoe beter de weerstand van uw hond of kat, des te minder kans hij of zij heeft op een zware wormbesmetting. Hierbij is ook een gezonde darmflora van belang. Voor uw kat is het daarnaast belangrijk om dagelijks de uitwerpselen uit de kattenbak te scheppen en om deze regelmatig compleet te verschonen.

Om te zorgen voor een goede weerstand en een gezonde darmflora kunt u uw dier ondersteunen met weerstandsverhogende middelen en probiotica. In onze winkel verkopen wij deze onder andere van het merk Frama. Wij hebben gekozen voor dit merk vanwege hun expertise en de kwaliteit van hun producten.

Daarnaast is ook een gezonde en passende voeding van belang. Wij verkopen daarom alleen droog-, en natvoer van hoogwaardige kwaliteit. Mocht u advies willen over welke voeding en/of supplementen het beste passen bij de behoefte van uw hond en/of kat, kom dan vooral langs! Wij helpen u hiermee graag op weg.