woensdag 22 mei 2024

Hoe je teken voorkomt en verwijdert bij huisdieren: een praktische gids

Het is weer die tijd van het jaar waarin de zon volop schijnt, bloemen bloeien en je huisdieren staan te popelen om naar buiten te gaan. Maar pas op, want met deze warme dagen hebben we ook meer hinder van ongewenste gasten, zoals teken!

Deze kleine spinachtige beestjes leven in het gras en in de struiken en wachten geduldig op hun kans om zich vast te bijten in de huid van je geliefde viervoeter. Ze kunnen ziekten overdragen, zoals de ziekte van Lyme, wat het extra belangrijk maakt om je huisdier regelmatig te controleren en teken zo snel mogelijk te verwijderen.

In deze blogpost beantwoorden we enkele belangrijke vragen over het beschermen van je huisdier tegen teken en het veilig verwijderen ervan.

Hoe kan ik mijn hond het beste beschermen tegen teken?

Er zijn verschillende methoden om je hond te beschermen tegen teken. Wij gaan graag als volgt te werk:

Start altijd met een uitvoerige inspectie: Controleer je hond regelmatig, vooral na wandelingen in bosrijke of grasrijke gebieden. Teken hechten zich vaak aan plekken met dunne huid, zoals de oksels, oren, liezen en buik.

Gebruik preventieve middelen: Maak gebruik van preventieve producten zoals vlooien- en tekenbanden. De Tick Off Vlooien en Tekenband is tot 6 maanden effectief in het voorkomen van vlooien- en tekenbeten door een beschermende barrière te vormen. Ze zijn verkrijgbaar in 2 varianten en eenvoudig op maat te knippen. De band beschermt bovendien goed tegen zandvliegen en steekmuggen.

Je kunt ook kiezen voor een spot-on behandeling: Producten zoals Flea Free Spot On zijn makkelijk toe te passen en bieden je hond een langdurige bescherming tegen teken. Flea Free Spot-On is een pipet met Fipronil om je hond of kat te beschermen tegen vlooien (8 weken bij honden en 5 weken bij katten) en teken (4 weken bij honden en 2 weken bij katten). De werkzame stof doodt vlooien binnen 24 uur en teken binnen 48 uur. Behandel je huisdier elke maand voor een optimale bescherming.

Wat werkt goed tegen teken bij katten?

Ook voor katten zijn er speciale producten op die markt die een goede bescherming bieden:

Spot-On behandelingen: Net zoals bij honden, zijn er spot-on producten zoals Flea Free Spot On Combo verkrijgbaar. Deze pipetten bevatten de werkzame stoffen Fipronil en Pyriproxyfen en zijn uitermate geschikt voor de behandeling van vlooien- en/of tekeninfestaties. Een enkele behandeling beschermt katten gedurende 5 weken tegen vlooien en 1 week tegen teken.

Regelmatig kammen: Ook wanneer je maatregelen hebt getroffen om je kat te beschermen is het na zomerse buitenavonturen altijd verstandig om je kat grondig te inspecteren op teken. Dit kun je doen door de vacht door te kammen met een fijne kam.

Wat is het beste middel tegen teken bij honden?

Er zijn inmiddels behoorlijk veel producten op de markt. Het beste middel hangt af van de levensstijl en gezondheid van je hond, maar hier zijn enkele opties die we met vertrouwen aan je kunnen adviseren:

Vlooien- en tekenbanden: De Tick Off Vlooien en Tekenband biedt een langdurige bescherming en is bovendien eenvoudig in het gebruik. De Tick Off Vlooien- en Tekenband is een speciale halsband die jouw hond tot 6 maanden beschermt tegen vlooien en teken. Daarnaast voorkomt het bloedzuigen door zandvliegen en muggen.

Deze halsband bevat de werkzame stof Deltamethrine. Door wrijving van de teken- en vlooienband over de huid van je hond, komt er een actieve stof vrij. Deze stof verspreidt zich over de vacht en het vettige laagje (talg) dat de huid bedekt, ongeacht de vachtlengte van je hond. Wanneer parasieten zoals teken en vlooien vervolgens in aanraking komen met deze werkzame stof, dan raken ze verlamd en sterven ze uiteindelijk.

Spot-On behandelingen: De eerder genoemde Flea Free Spot On werkt ook uitstekend, is eenvoudig toe te passen en is één van onze favoriete middelen.

Hoe kun je een teek verwijderen bij je huisdier?

Een teek verwijderen is een taak die zorgvuldig moet worden uitgevoerd om verdere problemen te voorkomen. Volg daarom de volgende stappen:

  • Gebruik een tekenverwijderaar: Gebruik een speciale tekenverwijderaar zoals de TickKey van De Dierenboetiek om de teek veilig te verwijderen.
     
  • Maak gebruik van een natuurlijke hefboomwerking: Om de teek te verwijderen, zoek je hem op, beweeg je de vacht opzij, houd je de huid tussen duim en wijsvinger, plaats je het kleine uiteinde van de TickKey over de teek en schuif je hem voorzichtig omhoog en naar je toe. De teek is nu volledig verwijderd! Dit product maakt gebruik van een natuurlijke voorwaartse hefboomwerking om de gehele teek - met kop en al - te verwijderen, zonder het aan te raken of plat te drukken. Draai niet, want dit kan ervoor zorgen dat de kop van de teek loslaat en in de huid blijft zitten.
     
  • Reinig de bijtplek: Maak de bijtplek vervolgens schoon met alcohol of zeep en water om infecties te voorkomen.

5 tips voor het beschermen van je huisdier tegen teken

1. Controleer je huisdier na elke wandeling: Controleer je huisdier na elke wandeling, vooral in warme gebieden en in de plooien van de huid, zoals achter de oren, tussen de tenen, onder de oksels en in de liezen. Als je een teek vindt, verwijder het dan direct!

2. Kies een preventief middel: Door gebruik te maken van preventieve middelen, zoals een vlooien- en tekenband of een spot-on behandeling verklein je de kans op vlooien- of tekenbeten en geef je je huisdier een optimale bescherming.

3. Gebruik een TickKey om de teek te verwijderen: Heeft je hond of kat toch een teek? Gebruik dan een tekenverwijderaar. Niet alle tekenverwijderaars zijn even veilig en effectief. Wij zijn fan van de TickKey. Ze zijn erg handig in het gebruik en je kunt ze eenvoudig meenemen.

4. Maak de beetplek schoon en desinfecteer: Na het verwijderen van de teek is het belangrijk om de beetplek goed schoon te maken en te desinfecteren.

5. Let de komende dagen op afwijkingen: Houdt de wond enkele dagen goed in de gaten nadat je de teek hebt verwijderd. Twijfel je of zie je grote rode kringen? Neem dan contact op met een dierenarts.

Aanvullende tips tot besluit

Blijf kalm en geduldig: Ook in deze situatie geldt haastige spoed is zelden goed. Het kan er bovendien toe leiden dat de teek verkeerd wordt verwijderd, wat verdere ellende kan veroorzaken.

Gebruik geen goedbedoelde huisremedies: Vermijd het gebruik van olie, nagellakremover of andere huisremedies. Deze kunnen de teek irriteren, waardoor hij meer speeksel (en mogelijke ziekteverwekkers) afgeeft.

Door deze tips en producten te gebruiken, kun je je huisdier effectief beschermen tegen teken en voorkom je vervelende ziektes. Zorg ervoor dat je altijd goed bent voorbereid en de juiste tools bij de hand hebt om snel te kunnen handelen.

Wij hebben alle genoemde producten in huis voor een zorgeloze zomer! Kom daarom snel langs in één van onze filialen en laat je persoonlijk adviseren door onze vakkundige medewerkers.